Τσουρέκι
10/04/2019

Μερίδες: 3 Μεγάλα Τσουρέκια

Χρόνος Εκτέλεσης: 2 ώρες

Κόστος Συνταγής: €10

Υλικά

Προζύμι

  • 250g Νερό
  • 250g ΑλεύριΔυνατό 55%
  • 100g Νωπή Μαγιά(ή 50 Ξερή)

Ζύμη

  • 200g φρέσκο Βούτυρο
  • 350g Ζάχαρη
  • 750g Αλεύρι Δυνατό 55%
  • 5 Αυγά
  • 10g αλάτι
  • 1 Φακελάκι Βανίλια
  • Ξύσμα από ένα Πορτοκάλι
  • 3g Μαστίχα Χίου
  • 8g Κακουλέ
  • 10g Μαχλέπι

Σουσάμι ή ψίχα αμυγδάλου για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Αρχικά ζυμώνουμε τα τρία υλικά για το προζύμι και αφήνουμε λίγη ώρα σε ζεστό μέρος να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να φουσκώσει.

Λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύοντας για να χλιαραίνει, προσθέτουμε τα αυγά και τα αρωματικά.

Προσθέτουμε το αλεύρι στο φουσκωμένο προζύμι, και μετά το χλιαρό μείγμα.

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί για 15-20 λεπτά μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα τηςλεκάνης.

Αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος(κατά προτίμηση σκεπασμένο με μια κουβέρτα) για 40 λεπτά να φουσκώσει.

Κόβουμε τη ζύμη σε επιθυμητά μεγέθη(κατά προτίμηση 200g), πλάθουμε σε «λωρίδες» και πλέκουμε πλεξούδες(έχοντας υπ’ όψιν μας ότι το τσουρέκι θα φουσκώσει αρκετά).

Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα αφήνουμε σκεπασμένα για 30 λεπτά να φουσκώσουν.

Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι ή νιφάδες αμυγδάλου.

Ψήνουμεσε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 20 με 25 λεπτά. Αν αυξήσετε το μέγεθος των τσουρεκιών τότε αυξήστε και το χρόνο ψησίματος.

Σχόλια