Στέλιος Χατζηχριστοφής, Ορθοπεδικός  Χειρούργος
06/11/2019

Ο Ορθοπεδικός Στέλιος Χατζηχριστοφής γεννήθηκε στην Αμμόχωστο. Σπούδασε στην ιατρική σχολή της Σόφιας, ενώ έκανε την ειδικότητα και τη διατριβή του στην Ορθοπεδική στο Γιοχάνεσμπουργκ στην Νότιο Αφρική σε μια από τις καλύτερες Ιατρικές σχολές - Medical school of University of the Witwatersrand - στον κόσμο. Στην Αφρική εργάστηκε συνολικά 25 χρόνια, αποκτώντας πολύτιμη εξάσκηση σε ακαδημαϊκά νοσοκομεία συμμετέχοντας σε εξαιρετικά δύσκολα χειρουργεία μαζί με εκλεκτή ομάδα ιατρών. Ολοκληρώνοντας επιτυχώς την ειδικότητα της Ορθοπεδικής έγινε Consultant και επικεφαλής του Ορθοπεδικού Τμήματος Γόνατος και Αρθροσκόπησης στο Ακαδημαϊκό νοσοκομείο - Johannesburg General Academic Hospital under the University of Witwatersrand - για τα επόμενα 5 χρόνια, διευρύνοντας έτσι την τεχνογνωσία του στο Τραύμα, στην Αρθροσκόπηση, στην Αρθοπλαστική και στην Χειρουργική του ποδιού και χεριού.

Τα τελευταία 12 χρόνια στην Νότιο Αφρική μεταπήδησε στον Ιδιωτικό τομέα, σε ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσοκομεία της ηπείρου -Milpark Hospital (στο Johannesburg) στο οποίο παραπέμπονταν περιστατικά απ´ όλη την Αφρική. Πιστεύοντας στην συνεχή εξέλιξη και μετεξέλιξη της ιατρικής, παρακολουθεί αδιάλειπτα μέχρι σήμερα όλες τις εξελίξεις στην αρθροπλαστική και την χειρουργική σε γόνατο, ώμο, ισχίο, αγκώνα και πηχαιοκαρπική, συμμετέχοντας σε ετήσια βάση σε αξιόλογα συνέδρια και εργαστήρια ορθοπεδικής. Στο πλαίσιο αυτό συνέχισε παράλληλα την περαιτέρω εξειδίκευσή του στον ευρύτερο τομέα της ορθοπεδικής επιστήμης αποκτώντας τα διπλώματα ATLS (Advanced Trauma Life Support), για ερευνά (Research), καθώς και στην Ρομποτική αρθροπλαστική του γονάτου χειρουργώντας με ανάλογες τεχνικές για 8 χρόνια. Ταυτόχρονα δίδασκε στην Ιατρική σχολή του πανεπιστήμιου Witwatersrand.

Εδώ και 6 χρόνια επαναπατρίστηκε και η έδρα του πλέον είναι στο Απολλώνειον Νοσοκομείο όπου έφερε και το καινούργιο πρωτοποριακό Custom made – Αρθροπλαστική γονάτου, κάνοντας προεργασία με MRI και ειδικές ακτινογραφίες κάτω άκρων.

Από την Σόφια της Βουλγαρίας στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής και τώρα, επαναπατρισμός στην Κύπρο! Πως ήταν αυτή η διαδρομή σας έως τώρα;

Διαδρομή συνεχούς μάθησης και συνεχόμενων προκλήσεων, στα οποία με πολύ κόπο και μελέτη έπρεπε να φέρω εις πέρας.

Πόσο διαφορετική είναι η νοοτροπία του γιατρού, στις χώρες στις οποίες υπηρετήσατε την ιδιότητα του Ορθοπεδικού; Υπάρχει «κοινή γλώσσα» πέραν του καλού του ασθενούς;

Είναι εύκολο να κάνεις τις ερωτήσεις αλλά πολλές φορές δεν υπάρχουν ξεκάθαρες απαντήσεις. Για να απαντήσουμε θα έπρεπε να σας περιγράψω με λεπτομέρειες τον τρόπο εργασίας στην κάθε χώρα. Όπως όλα τα πράγματα στον κόσμο έτσι και η Ιατρική, έχει γίνει ένα προϊόν του ίντερνετ και τυχοδιωκτισμού. Το πρόβλημα όμως με την Ιατρική είναι ότι κάποιοι μπορούν να πουλούν ελπίδα και να θησαυρίζουν είτε με «μαγικά» φάρμακα είτε με «καινούργιες» μεθόδους εγχειρήσεων κτλ. Έτσι η κοινή γλώσσα και το «καλό» του ασθενούς δεν είναι πάντα συμβατά.

Στην Νότιο Αφρική, μια χώρα με εξαιρετικά υψηλό επίπεδο Ιατρικής, στα ακαδημαϊκά πανεπιστημιακά νοσοκομεία το 80 και το 90 ακολουθούνταν πρωτόκολλα και οτιδήποτε γινόταν θα έπρεπε να αποφασιστεί από τον επικεφαλής (Professor) και τους ειδικούς στο τμήμα(Consultants). Αν κάποιος έκανε του κεφαλιού του δεν θα επιβίωνε σε αυτό το ακαδημαϊκό περιβάλλον. Επίσης στην Νότιο Αφρική μπορούσε κάποιος να δουλέψει σαν Ορθοπεδικός αλλά όχι ειδικός. Για να γίνει ειδικός(Specialist Orthopaedic Surgeon) έπρεπε να κάνει τα πέντε χρόνια σκληρής εκπαίδευσης στα ακαδημαϊκά νοσοκομεία και να περάσει τις τρεις εξαιρετικά δύσκολες εξετάσεις. Όταν τελείωνες και ήσουν Specialist και από Drγινόσουν Mr,τότε θα μπορούσες να εργαστείς ως Consultant σε ακαδημαϊκό νοσοκομείο ή να δουλέψεις ιδιωτικά (solo) στα καλύτερα ιδιωτικά νοσοκομεία ως ειδικός στον κλάδο σου. Αυτό σήμαινε καλύτερα λεφτά, καλύτερες συμφωνίες με τις ασφάλειες. Αν ήσουν καλός τα πιο κεντρικά και μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία προσπαθούσαν να έχουν τις υπηρεσίες σου.

Επίσης, από τον δημόσιο τομέα μεταπηδήσατε στον ιδιωτικό. Τι σας έκανε να λάβετε αυτή την απόφαση;

Δούλεψα στον δημόσιο τομέα, στην Κύπρο εννέα μήνες – preregistration / Houseman. Στην Νότιο Αφρική επανέλαβα τοpreregistration / Houseman για ένα χρόνο σε περιφερειακό Νοσοκομείο όπου μια με δυο φορές τον μήνα πηγαίναμε στα χωριά σε μια περιοχή περίπου 400 χιλιόμετρα ακτίνα με οδηγό και βλέπαμε ασθενείς. Μερικές φορές έπρεπε να μεταφέρουμε κάποιον ασθενή που ήταν σοβαρά πίσω στο νοσοκομείο. Συνέχισα σε ακαδημαϊκό νοσοκομείο στο Γιοχάνεσμπουργκ αρχίζοντας από Senior House Officer (SHO) και κατόπινMedical Officer (MO). Έπειτα πήρα θέση εκπαιδευόμενου στα ακαδημαϊκά νοσοκομεία ως Registrar μετάsenior Registrar. Συνέχισα ως Consultant και acting head of Arthroscopy unit για τα επόμενα πέντε χρόνια όποτε έκανε και την διατριβή μου. Μετά από 14 χρόνια στον δημόσιο τομέα και ενώ ήμουν πλέον ένας φτασμένος ορθοπεδικός, η ιδιωτική Ιατρική ανθούσε στο Γιοχάνεσμπουργκ . Τα ιδιωτικά νοσοκομεία της Νοτίου Αφρικής κάλυπταν ολόκληρη την ήπειρο. Με τρία παιδιά σε ιδιωτικά σχολεία, δεν υπήρχε άλλη λύση εκτός από το να δουλέψω ιδιωτικά. Τα ιδιωτικά νοσοκομεία είχαν την τελευταία τεχνολογία με μεγάλη πολυτέλεια. Μπορούσα να δουλέψω όσες ώρες ήθελα, όσες μέρες ήθελα. Το νοσοκομείο ήταν κέντρο τραύματος Level 1. Υπήρχε η τελευταία τεχνολογία σε αρθροσκοπική χειρουργική και αρθροπλαστική. Για 12 χρόνια δούλεψα σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Πληρωνόμουν ιδιωτικά μόνο για τις ιατρικές μου υπηρεσίες όλα τα άλλα κέρδη ανήκαν στις κλινικές.

Ποια η γνώμη σας για το ΓεΣΥ, είστε υπέρ, κατά…;

Όλοι πιστεύουμε σε ένα Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓΕΣΥ) ή οτιδήποτε άλλο ονομαστεί. Απλά πιστεύω ότι αυτή η διαμόρφωση δεν εξυπηρετεί την Ιατρική και την εξέλιξη της. Είναι ανοιχτό σε διαφθορά και δεν υπάρχει έλεγχος για ποιοτική Ιατρική. Πιστεύω ότι ένα σύστημα υγείας θα πρέπει να βοηθήσει τον ασθενή οικονομικά, αλλά ο ασθενής θα πρέπει να παίρνει μέρος στο ποιοτικό μέρος της Ιατρικής. Δυστυχώς δεν υπάρχει πρακτικός τρόπος να δοθεί σε όλους το καλύτερο με τα λεφτά που θα διατεθούν. Εδώ όμως τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα μιας και δεν υπάρχει έλεγχος για τα αχρείαστα MRI, αχρείαστες αναλύσεις, ακριβές θεραπείες που δεν δουλεύουν διότι κάποιος τις θέλει και τόσα άλλα. Θα μπορούσα να γεμίσω σελίδες με λογικές εξηγήσεις …αλλά ναι, όλοι θέλουμε κάποιο σύστημα υγείας.

Λαμβάνετε ακόμη και σήμερα μέρος σε Συνέδρια κι Εργαστήρια πάνω στην Αρθροπλαστική και την Χειρουργική σε γόνατο, ώμο, ισχίο, αγκώνα και πηχαιοκαρπική. Πόσο απαιτητικό και δύσκολο είναι να μένετε ενημερωμένος;

Η Ιατρική είναι μια συνεχής μόρφωση ώστε να μπορείς να παρακολουθείς τις εξελίξεις και τις μεθόδους που διαμορφώνονται. Είμαι σε θέση να παρακολουθώ τα πάντα. Είμαι μέλος στην AAOS καθώς επίσης στην ESSKA, ISAKOS, College of Medicine of South Africa. Διατηρώ όλες αυτές τις ιδιότητες μέλους και αυτό μου κοστίζει ένα σεβαστό ποσό ετησίως, αλλά είναι ο σωστός τρόπος για να πάρεις τις σωστές πληροφορίες και να ενημερωθείς για τις τελευταίες εξελίξεις της Ιατρικής με ένα απλό πάτημα ενός κουμπιού στο computer.

Ως Ορθοπεδικός, έχετε ειδικευτεί στο Τραύμα, την Αρθροσκόπηση, την Αρθροπλαστική και την Χειρουργική ποδιού και χεριού. Τι λένε οι ασθενείς σας για εσάς;

Σαν Ορθοπεδικός νοιώθω ότι ήμουν από τους πιο τυχερούς στον κόσμο. Έκανα ειδικότητα στην Νότιο Αφρική όπου υπήρχε μια υψηλού επιπέδου πρωτοποριακή ιατρική από τις πλέον αναπτυγμένες της εποχής και ταυτόχρονα είχαμε ασθενείς τρίτου κόσμου με οποιαδήποτε σπάνια ασθένεια μπορούσε να υπάρχει. Και όλους αυτούς τους ασθενείς τους βλέπαμε σωστά και καλά, πάντα με προσοχή κάτω από το αυστηρό βλέμμα των Consultant καιProfessor. Δουλεύαμε καθημερινά με σοβαρό τραύμα. Δούλεψα σε Level 1 κέντρο τραύματος για 22 χρόνια, 11 χρόνια σε Ακαδημαϊκό νοσοκομείο και 11 χρόνια σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Δεν θα ήταν εύκολο να περιγραφεί η μεγάλη πείρα που απέκτησα σε σοβαρό τραύμα. Στα ακαδημαϊκά νοσοκομεία εκπαιδεύτηκα στη αρθροπλαστική, αρθροσκόπηση όπου ήμουν acting head of unit. Επίσης έξι χρόνια χειρουργούσα μια φορά την εβδομάδα με έναν από τους καλύτερους χειρούργους ποδιού στην Νότιο Αφρική. Είχα μερικούς από τους καλύτερους δασκάλους που μπορούν να υπάρξουν στον τομέα αυτό. Η εξειδίκευση όμως δεν σταματά ποτέ. Η Ιατρική ε εξελίσσεται συνεχώς, μερικές φορές με αργούς ρυθμούς και μερικές φορές με γρήγορους ρυθμούς. Όσο για το τι λένε οι ασθενείς μου για μένα, νομίζω ότι θα πρέπει να ρωτήσετε τους ίδιους. Σε όλη μου την ιατρική ζωή έχω δώσει μεγάλη σημασία σε κάτι που ήταν επίσης πολύ δυνατό μέρος της εκπαίδευσης μας – Bedsit manners.

Από το 1977 είστε μέλος στην Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών. Πόσο ιδιαίτερη είναι η Ορθοπεδική Επιστήμη;

Όταν τελείωσα την ιατρική, αρχικά κατάλαβα ότι δεν θα μου άρεσε να περάσω την υπόλοιπη ζωή μου μόνο με το στηθοσκόπιο και τις διάφορες ασθένειες. Ήθελα κάτι που να μπορώ να δώσω κάτι παραπάνω στους ασθενείς μου, να μπορώ να καλυτερέψω την ποιότητα της ζωής τους.Και βρήκα την Ορθοπεδική.

Βλέπετε διαφορές τραυματισμών στους ασθενείς σας, σε σχέση με τον τρόπο ζωής τους, όλα αυτά τα χρόνια που υπηρετείτε τον όρκο στον Ιπποκράτη; Η μοντέρνα ζωή μήπως… βλάπτει σοβαρά την Υγεία;

Οπωσδήποτε έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής. Αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, σπορ κ.α που έχουν αυξήσει κατά πολύ το σοβαρό τραύμα. Παρόλα αυτά όμως έχουν καλυτερέψει και οι μέθοδοι θεραπείας. Το πρόβλημα όμως εδώ είναι να παίρνονται οι σωστές αποφάσεις και να μην γίνονται άσκοπες ή αχρείαστες εγχειρήσεις. Ο όρκος του Ιπποκράτη πρέπει να ελέγχεται και να τιμωρείται η κακή Ιατρική. Πρέπει να υπάρχει κάποιος τρόπος που να γίνετε αυτός ο έλεγχος.

Τα τελευταία χρόνια σας βρίσκουμε στο Απολλώνειο Νοσοκομείο. Τι πρωτοποριακό φέρατε μαζί με την εμπειρία σας;

Πέρα από την μακροχρόνια πείρα μου σε ακαδημαϊκά και ιδιωτικά νοσοκομεία, με έχουν διδάξει μερικοί από τους καλύτερους χειρούργους στον κόσμο, όχι μόνο Ιατρική σαν επιστήμη αλλά και Ιατρική ηθική και σεβασμό προς τον ασθενή, που για μένα είναι εξίσου σημαντικό. Ήμουν παρών σε οτιδήποτε πρωτοποριακό στην Ορθοπεδική και συνεχίζω να χρησιμοποιώ και να είμαι γνώστης της τελευταίας τεχνολογίας. Λέγοντας όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οτιδήποτε καινούργιο είναι και το καλύτερο.

Ευχαριστούμε

Συντάκτης: Φοίβη Σιταρά.-

Σχόλια