Σάββας Χριστοφόρου Bsc Civil Eng. MBA LUTCF FLMI Chartered Insurer
11/07/2019

Ο Σάββας Χριστοφόρου είναι ένας εξειδικευμένος Ασφαλιστικός Σύμβουλος (Chartered Insurer) στην υπηρεσία του Ασφαλιστικού Καταναλωτή. Έχει σπουδάσει στις Η.Π.Α Πολίτικος Μηχανικός με μεταπτυχιακό τίτλο στην Διοίκηση Επιχειρήσεων στο University of New Haven στην Αμερική.Έχει επίσης πάρει τοντίτλο του Chartered in Insurance από το College of Financial services, καθώς και πολλά άλλα Εξειδικευμένα Ασφαλιστικά διπλώματα και τίτλους. Έχει εργαστείγια πολλά χρόνια σε μερικές από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείεςστο Hartford στην πολιτείαConnecticut των Ηνωμένων Πολιτειών που θεωρείτε σαν η πρωτεύουσα του κόσμου στον τομέα της ασφάλισης.

Οι γνώσεις αλλά και η πολύχρονη και πολυδιάστατη εμπειρία του, είναι η εγγύηση ότι είναι σε θέση να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που τυχόν έχετε σε όλα το Ασφαλιστικό φάσμα και να σας καθοδηγήσει προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε να επιλέξετε την καταλληλότερη για εσάς και την καλύτερη δυνατή ασφαλιστική κάλυψη.Η διάγνωση των πραγματικών σας αναγκών με την καθοδήγηση ενός συμβούλου σαν τον Σάββα Χριστοφόρου είναι ίσως το πιο σημαντικό βήμα που μπορείτε να κάνετε, είτε είστε οικονομικός διευθυντής μίας επιχείρησης, είτε απλός καταναλωτής.

Η ιεράρχηση των αναγκών σας και οι προτεραιότητες σε ότι αφορά ασφαλιστική κάλυψη, είναι η πιο συμφέρουσα για εσάς οδός, που μπορείτε να επιλέξετε. Σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, η συμβολή και η συμβουλευτική καθοδήγηση του ειδικού. Ο ειδικός σύμβουλος θα σας βοηθήσει να επιλέξετε σωστά, εξανεμίζοντας τις όποιες ανησυχίες σας και απαντώντας σε όλες σας τις απορίες. Αυτή η συνεργασία ασφαλιζομένου και εξειδικευμένου ασφαλιστικού συμβούλου, μόνο όφελος έχει να σας παρέχει. Και όχι μόνο αυτό. Είναι το στήριγμα σας ώστε να κάνετε εκείνες τις επιλογές σε ασφαλιστική κάλυψη, που πραγματικά καλύπτουν εσάς και τις ανάγκες σας.

Ποια η γνώμη σας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας που στήνεται κι οργανώνεται αυτό το διάστημα; Είστε υπέρ ή κατά;

Η υγεία δεν είναι πολυτέλεια και ηηγεσία της κάθε χώρας που νοιάζεται για τουςπολίτες της πρέπει να έχει ένα σύστημα υγείας για όσους αδυνατούν οικονομικά να έχουν πρόσβαση στην υγεία. Είμαι υπέρ του να έχουμε ένα Εθνικό σύστημα υγείας για τις ομάδες που το χρειάζονται περισσότερο, Είμαι υπέρ ενός πολυασφαλιστικού συστήματοςόπου θα μπορούσα να διαλέξω αν θέλω να ενταχθώ στο ΓΕΣΥ ή αν θέλω να κρατήσω την ιδιωτική μου ασφάλιση . Το μονοασφαλιστικό και ετσιθελικό ΓΕΣΥ με βρίσκει αντίθετο. Δεν είμαι υπέρ του ναμας υποχρεώσουν με το ζόρι να αλλάξουμε τον προσωπικό μας γιατρό που είχαμε εδώ και τόσα χρόνια και να διαλέξουμε ένα άγνωστο γιατρό από μια μικρή λίστα και να πληρώνουμε και τον κούκο αηδόνι. Υπήρχαν πολλοί άλλοι τρόποι να γίνει ένα Εθνικό σύστημα υγείας και πολύ πιο οικονομικοί.

Πιστεύετε ότι θα πετύχει το ΓεΣΥ στην Κύπρο;

Στην Κύπρο πληρώνουμε ήδη εδώ και δεκάδες χρόνια για ένα υφιστάμενο αποτυχημένο σύστημα υγείας και αμφιβάλλω αν το καινούργιο σύστημα θα πετύχει, γιατί δεν είναι θέμα καινούργιου η παλιού αλλά θέμα νοοτροπίας των πάροχων του συστήματος. Γιατί δηλαδή δεν φτιάχνουμε το υφιστάμενο σύστημα, και να το αφήσουμε για τον κόσμο που το έχει ανάγκη και τις ευπαθείς ομάδες και να προσφέρουμε και δεύτερη επιλογή σε αυτούς που θα πληρώνουν την νύφη, έτσι ώστε να τυγχάνουν φροντίδας την ώρα που θέλουν και στον γιατρό ή κλινική της επιλογής τους;Γιατί δηλαδή πρέπει να πληρώνουμε επιπρόσθετη φορολογία για να γίνει νέο σύστημα; και τι μας εγγυάται ότι θα πέτυχει και δεν έχει τα οικονομικά προβλήματα του Αγγλικού που είναι πολύ παρόμοιο με το δικό μας;

Τι προτάσεις θα κάνατε ώστε να είναι πράγματι αποτελεσματικό και για όλους;

Προτείνω όπως εγκρίνουν και αλλά φάρμακα, για τις ανάγκες του κόσμου και ειδικά τα ακριβά φάρμακα, καθότι πολλά δεν έχουν εγκριθεί. Αυτό είναι απαράδεκτο, έπρεπε όλα αυτά τα χρόνια που εργοδοτούνται όλοι αυτοί στο ΓΕΣΥ να είχαν ήδη εγκριμένα τα φάρμακα που χρειάζεται ο κόσμος, και όχι να έχουν αρχίσει αποκοπές από τον Μάρτιο και τα πλείστα φάρμακα να μην είναι εγκριμένα. Επίσης πιστεύω θα πρέπει να δοθεί και δεύτερη επιλογή συστήματος, δηλαδή εξαίρεση από το ΓΕΣΥ και εισφορά σε 0 σχέδιο υγείας.

Έχετε γραφτεί ο ίδιος; Σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε;

Ναι έχω γραφτεί σε προσωπικό γιατρό, τον οποίο δεν γνωρίζω καν, και θα το δοκιμάσω. Ελπίζω να πετύχει. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι τα μεγάλα ονόματα γιατρών δεν έχουν ενταχθεί, και επίσης ούτε και οι πλείστες κλινικές, οπότε θα κρατήσω και την ιδιωτική μου Ασφάλιση για να μπορώ να παίρνω υπηρεσίες υγείας οπότε θέλω και όπου θέλω, και όχι να μου επιλέγει κάποιος άλλος το πότε και το που. Δηλαδή αν χρειαστώ να κάνω μια εγχείρηση προτιμώ αφού πληρώνω,και μάλιστα πληρώνω διπλή εισφορά και σας εργοδότης για μένα και σαν εργοδοτούμενος για μένα, θέλω να έχω εγώ την επιλογή του γιατρού και της κλινικής που θα λάβω περίθαλψη. Επίσης αυτό που βρίσκω πολύ άδικο είναι ότι το σύστημα αυτό μου θυμίζει σοβιετικά καθεστώτα, δηλαδή κάποιος μπορεί να πληρώνει 200-300 ευρώ τον μήνα συνεισφορά στο ΓΕΣΥ και κάποιος άλλος να πληρώνει 20 ευρώ και θα πρέπει να περιμένουν και οι δυο στον ίδιο γιατρό για να τους περιθάλψει. Κατά την δική μου γνώμη αυτό είναι άδικο. Με το ίδιο σκεπτικό γιατίπληρώνουμε διαφορετικές άδειες κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα μας, ας πληρώνουμε όλοι το ίδιο !!!

Πολλοί ρωτάνε γιατί να κρατήσουν την ιδιωτική ασφάλιση την στιγμή που πληρώνουν για το ΓεΣΥ αφού όπως λέει το διαφημιστικό τους έχουμε δια βίου κάλυψη χωρίς εξαιρέσεις.

Στο παρόν στάδιο ηδια βίου κάλυψη χωρίς εξαιρέσεις είναι ΜΟΝΟ στο διαφημιστικό τους. Η ακύρωση της ιδιωτικής ασφάλισης στο παρόν στάδιο θα ήταν το μεγαλύτερο λάθος για κάποιον. Ας περιμένουν λίγο να δουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση κι αν είναι το ίδιο καλυμμένοι με το ΓεΣυ όσο και με την ιδιωτική ασφάλιση τότε ας αποφασίσουν.

Πόσο «πυρηνική επιστήμη» είναι η κατάλληλη ιδιωτική ασφάλιση για τον κάθε ένα πολίτη; Ποιες δυσκολίες και ποιες παγίδες υπάρχουν;

Όπως και με όλα τα επαγγέλματα, ο απλός πολίτης που δεν ασχολείται κάθε μέρα με την ασφάλιση θα πρέπει να βρει ένα κατάλληλο εξειδικευμένο Ασφαλιστικό σύμβουλο να του εξηγήσει τις επιλογές του και να τον βοηθήσει να πάρει την κατάλληλη απόφαση. Οι Ασφαλιστικές Εταιρείες πάντα πληρώνουν, αλλά μόνο ότι γράφουν στα ασφαλιστήρια τους, οπότε θα πρέπει να τα διαβάζουμε πριν αποφασίσουν, γιατί από ασφαλιστήριο σε ασφαλιστήριο υπάρχουν μεγάλες διαφορές.

Υπάρχουν λάθη που κάνουμε κατά το κλείσιμο της ιδιωτικής ασφάλειας; Υπάρχει κατάλληλη ηλικία για κάθε ένα πρόγραμμα;

Ναι, το κυριότερο λάθος είναι ότι πολλοί δεν ζητούν δείγμα ασφαλιστήριου πριν συνάψουν ασφάλιση, για να διαβάσουν τους όρους της ασφάλισης τους, και όταν το χρειαστούν ψάχνουν να δουν αν το έχουν. Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο είναι ένα πολύ σοβαρό έγγραφο και θα πρέπει να το φυλάμε σαν κόρη οφθαλμού, γιατί δεν ξέρουμε πότε θα το χρειαστούμε. Επίσης Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην αίτηση ασφάλισης, για να μην βρεθεί αντιμέτωπος με τα γραφόμενα του σε περίπτωση απαίτησης. Ο σύμβουλος του θα τον καθοδηγήσει να την συμπληρώσει σωστά.

Τι θα συμβουλεύατε έναν πελάτη σας που ενδιαφέρεται να κλείσει μια καλή ασφάλεια Υγείας ή Συνταξιοδότησης ή Ζωής και όμως θέλει κάτι οικονομικό; Γίνεται;

Θα τον συμβούλευα πρώτα να ψάξει να βρει ένα σύμβουλο και να τον πληρώσει να του πάρει προσφορές από διάφορες Ασφαλιστικές, να τις αναλύσει και να του εξηγήσει τις διαφορές και να τον βοηθήσει να πάρει την καλύτερη δυνατή απόφαση βάση των δικών του αναγκών και προϋπολογισμού. Υπάρχουν λύσεις για όλα τα βαλάντια και ανάγκες. Η ασφάλιση υγείας μπορεί να αγορασθεί βάση του προϋπολογισμού του κάθε ενός μας. Η Συνταξιοδότηση θα πρέπει να σχεδιαστεί έτσι ώστε να λαμβάνει υπόψη και όλες τις άλλες πηγές συνταξιοδοτικού εισοδήματος π.Χ. κοινωνικές ασφαλίσεις , τυχών άλλα επενδυτικά σχέδια, ακίνητη περιουσία κλπ. Η ασφάλιση Ζωής είναι ιδιαίτερη περίπτωση και χρειάζεται πολλή εξειδίκευση και εμπειρία για να βρεθεί το σωστό ασφαλισμένο ποσό που θα χρειάζεται να ασφαλιστείκάποιος. Χαρακτηριστικά λέω ότι ‘’ η Ζωή συνεχίζεται, και η ασφάλιση Ζωής πάντα πληρώνεται, είτε από αυτόν που την κάνει ενόσω ζει, είτε από τα παιδιά αυτού που δεν την έκανε ενόσω ήταν εν Ζωή’’ . Κατ’ ακρίβεια στο δικό μου λεξικό δεν την ονομάζω ασφάλιση Ζωής αλλά ασφάλιση αγάπης, γιατί γίνεται μόνο αν κάποιος αγαπά και νοιάζεται για αυτούς που θα μείνουν πίσω, εξίσου και το slogan μου ‘ ότι αγαπώ το ασφαλίζω’’.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει ο ιδιωτικός ασφαλιστικός κλάδος στην Κύπρο; Πως μπορεί, αντίστοιχα, να βελτιωθεί;

Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός που γίνεται από τα τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία ‘’ εξαναγκάζουν’’ τον ασφαλισμένο να ασφαλιστεί μαζί τους λόγο παροχής διευκολύνσεων. Αυτό είναι παράνομο και δεν θα πρέπει να το δέχεται ο καταναλωτής. Υπάρχει και σχετική επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα που το διευκρινίζει.

Τι θεωρείτε προσωπική σας επαγγελματική επιτυχία; Υπάρχουν σχέδια για το μέλλον;

Η προσωπική μου επιτυχία βασίζεται στην συνεχή μου επιμόρφωση. Παρόλο που έχω σπουδάσει Ασφαλιστικά στην πρωτεύουσα των Ασφαλίσεων του κόσμου στο Hartford Connecticut στην Αμερική συνεχίζω να επιμορφώνομαι συνέχεια και παρακολουθώ ανελλιπώς πολλά σεμινάρια. Επίσης το ότι εκπροσωπώ πολλές ασφαλιστικές μου δίνει το πλεονέκτημα να έχω διάφορες επιλογές στην διάθεση του πελάτη μου, που μαζί με την 25ετη μου πείρα στην Κύπρο και στο εξωτερικό, πιστεύω μπορώ να συμβουλεύσω σωστά τους πελάτες μου, και να είμαι δίπλα τους αν χρειαστούν την υποστήριξη μου σε τυχών θέματα απαιτήσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ καλέστε με στο 700 8888 3 ή γράψετε μου στο [email protected]

Ευχαριστούμε,

συντάκτης ερωτήσεων: Φοίβη Σιταρά

κειμενογράφος/δημοσιογράφος

diadiktyografos.gr

Σχόλια