Μενέλαος Μενελάου
16/07/2019

Να έχεις υπομονή και όρεξη, να εργάζεσαι σκληρά, να αρπάζεις τις ευκαιρίες που σου δίνει η ζωή και να τις αξιοποιείς. Και το πιο σημαντικό. Να μην ξεχνάς ποτέ από πού και πως ξεκίνησες και αυτούς που σε βοήθησαν, που σε έμαθαν όσα ξέρεις, που σου έδειξαν τον τρόπο να τα καταφέρεις. Αυτό σε κάνει επιτυχημένο. Κι αυτό είναι ο Μενέλαος Μενελάου ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Maschio Men’s Shoes. Ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες, παρόλο που ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του «τζογαδόρο».

Πως ξεκίνησε η δραστηριοποίησή σας στον χώρο του Υποδήματος; Εργαστήκατε επί σειρά ετών στα καταστήματα Αβραμίδης, ως διευθυντής μάλιστα.

Εντελώς αναπάντεχα, μέσα από κάποιες συγκυρίες στο μακρινό 1983. Ήμουν ακόμα στρατιώτης και είχα μια συνάντηση με τον κ. Μιχάλη Αβρααμίδη, ο οποίος μου ανέλυσε ένα πλάνο που είχε για μένα. Παρά το νεαρό της ηλικίας μου, μη έχοντας κάποιες ιδιαίτερες γνώσεις στο αντικείμενο και παρόλατα όνειρα που είχα για σπουδές, είπα να δοκιμάσω. Του ίδιου, του αρκούσε να είχα ΥΠΟΜΟΝΗ και ΟΡΕΞΗ για μάθηση.

Το μήνυμα που βγαίνει από την πορεία σας, ποιο είναι; Ο επιμένων νικά; Αγάπα αυτό που κάνεις;

Και τα δύο θα έλεγα. Για να κερδίσεις κάτι πρέπει να το αγαπάς. Η δική μου ΥΠΟΜΟΝΗ και η ΟΡΕΞΗ είχαν σαν αποτέλεσμα η «δοκιμή» να διαρκέσει 32 χρόνια. Ξεκίνησα από το τελευταίο σκαλί και κοντά του έμαθα για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την πώληση του παπουτσιού. Το 2006 έφτασανα διευθύνω το μεγαλύτερο κατάστημα της εταιρείας. Δυστυχώς το 2015 η κρίση έφερε τα πάνω κάτω και έτσι αποχώρησα από την εταιρεία.

Ο κύριος Αβραμίδης υπήρξε πρότυπο για εσάς…

Εντάξει, ήταν ένας άνθρωπος πρωτοπόρος για την εποχή του. Για μένα ήταν πρότυπο και δάσκαλος συνάμα.

Σήμερα έχετε το δικό σας κατάστημα αντρικών υποδημάτων στη Λάρνακα, το Maschio Mens Shoes. Ποια η φιλοσοφία σας/του;

Λένε ότι μέσα από την κρίση δίνονται κάποιες ευκαιρίες που ή τις αρπάζεις και προχωράς ή τις αφήνεις και μένεις στάσιμος. Εγώ όντας ανήσυχο και δραστήριο πνεύμα, βλέποντας ότι η Λάρνακα είχε ανάγκη από ένα ειδικευμένο κατάστημα στο ανδρικό παπούτσι, προχώρησα παρ’ όλες τις δυσκολίες της εποχής στην δημιουργία του MASCHIO MENS SHOES.

Που δίνετε τη βαρύτητά σας στην επιλογή του αντρικού υποδήματος που εμπορεύεστε; Άνεση, στιλ, ποιότητα;

Στο MASCHIO θα βρεις ελληνικά παπούτσια, ζώνες, πορτοφόλια και ότι χρειάζεται για την προστασία και συντήρηση του παπουτσιού. Έχω καλούς συνεργάτες που έχουμε κοινό στόχο την πολύ καλή ποιότητα σε μοντέρνες και κλασσικές γραμμές με άνετες εφαρμογές. Μαζί σχεδιάζουμε και δημιουργούμε το καλύτερο για την κάθε εποχή. Η ικανοποίηση των αναγκών σε επίσημο, καθημερινό, σπορ παπούτσι για όλες τις ηλικίες ανδρών, είναι πρώτιστο μέλημα μας, Λαμβάνοντας πάντα υπόψη μας την άνεση , το στιλ και την ποιότητα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με πολύ καλή τιμή.

Έχει αλλάξει ο καταναλωτής αυτά τα χρόνια; Ο άντρας έρχεται και ψωνίζει μόνος του το παπούτσι, θέλει να το δοκιμάσει πρώτα;

Ο άνδρας έχει καταλάβει πλέον ότι ένα καλό ντύσιμο ξεκινά πάντα από το σωστό παπούτσι. Μην ξεχνάτε ότι εμείς οι άντρες δεν έχουμε και πολλές επιλογές σε αξεσουάρ για να αναβαθμίσουμε το ντύσιμο μας. Για αυτό και δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στο παπούτσι και την ζώνη.

Πως αντιμετωπίζετε το σύγχρονο προφίλ του Εμπορίου, που απαιτεί διαδικτυακή παρουσία και e-shop;

Δυσκολίες πάντα υπάρχουν και προσπαθώ να ακολουθώ την τεχνολογία στο διαδίκτυο και να είμαι παρόν στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Τώρα, πόσο εύκολο είναι να αγοράσει κάποιος, ειδικά παπούτσια, από το ίντερνετ τι να σου πω;

Τα χαρακτηριστικά του καλού πωλητή;

Πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζει τα πάντα για το προϊόν που πουλά και να ακούει τις ανάγκες του πελάτη. Στην πώληση έχουμε ένα ρητό ή ένα σλόγκαν αν θέλεις. 70% ακούς και 30% μιλάς στον πελάτη. Έτσι του προτείνεις αυτό που είναι καλύτερο για εκείνον και κερδίζεις την εμπιστοσύνη του.

Σας γεμίζει η επαφή με τον πελάτη;

Εννοείται πως με γεμίζει. Είναι κάτι που κάνω 36 χρόνια τώρα και το μόνο που θα σου πω είναι ότι έχω κάνει αμέτρητους φίλους που ξεκίνησαν σαν απλοί πελάτες.

Θεωρείτε τον εαυτό σας πετυχημένο επιχειρηματία;

Κατ’ αρχήν δεν θεωρώ τον εαυτό μου επιχειρηματία αλλά μάλλον τζογαδόρο. Μην ξεχνάς ότι ξεκίνησα την δική μου επιχείρηση εν μέσω κρίσης. Τώρα επιτυχημένο, με την πραγματική έννοια της λέξης, στο λιανικό εμπόριο δεν θα βρεις, γιατί σήμερα είσαι στην κορυφή και αύριο στον πάτο, μόνο από εξωγενείς παράγοντες. Τα παραδείγματα στην Κύπρο είναι πολλά. Δυστυχώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αν και είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, δέχονται απίστευτο πόλεμο. Εύχομαι βέβαια όλο αυτό να αλλάξει.

Ευχαριστούμε,

συντάκτης ερωτήσεων: Φοίβη Σιταρά

κειμενογράφος/δημοσιογράφος

diadiktyografos.gr

Φωτογραφίες IvoDL Photography

Σχόλια