GREGORIS ENGLEZOS
03/01/2014

GREGORIS ENGLEZOS. Ένας σχεδιαστής γνωστός ως G.ENGLEZOS, που αγαπά τη γυναίκα και ανεβάζει την εικόνα της σε άλλη διάσταση, ντύνοντάς την ! ! !

Ποιό είναι το στυλ που σε χαρακτηρίζει ως σχεδιαστή μόδας;

Υπάρχουν χαρακτηριστικά τα οποία χρησιμοποιώ στην κατασκευή των ρούχων μου, όπως η αυστηρή προσήλωση στις γυναικείες γραμμές του σώματος, η ένταση στο μπούστο, η υπερβολικά τονισμένη μέση και η ελευθερία στην κίνηση των γοφών. Όλα αυτά συνθέτουν το στυλ μου, που με μια δόση υπερβολής σε ορισμένα σημεία, προσθέτουν μια θεατρικότητα και μια πολυτέλεια στο τελείωμα του ρούχου.

Αν σου ζητούσα να χαρακτηρίσεις τις στιλιστικές επιλογές των Κύπριων γυναικών τι θα μου έλεγες; Θεωρούνται καλοντυμένες ή κακοντυμένες και γιατί;

Μου έχει γίνει πολλές φορές αυτή η ερώτηση και έχω πει, ότι οι Κύπριες γυναίκες έχουν την τάση να υπερβάλλουν στο ντύσιμό τους, από το καθημερινό μέχρι το βραδινό. Δεν χρειάζονται πολλά για να είσαι καλοντυμένη. Η COCO CHANEL έλεγε «προτού βγεις από το σπίτι κοιτάξου στον καθρέφτη σου και αφαίρεσε κάτι. Αυτό το κάτι δεν χρειάζεται» το υπερβολικό μακιγιάζ την μέρα, η υπερβολική έκθεση των LOGO BRANDS, τα πολύ στενά ρούχα δεν δίνουν στυλ στην γυναίκα. Υπάρχουν γυναίκες που ξέρουν και έχουν στυλ. Η πλειοψηφία όμως υστερεί. Χρειάζεται η αισθητική μας, να αλλάξει επίπεδο.

Στην Κύπρο ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει τους ντόπιους σχεδιαστές. Κατά την δική σου άποψη γιατί η εγχώρια βιομηχανία μόδας δεν είναι τόσο διαδεδομένη και ανεπτυγμένη στο νησί; Τι είναι αυτό που φταίει και είμαστε τόσο πίσω στο θέμα της ενημέρωσης των Κυπρίων για την μόδα σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες;

Στην Κύπρο δυστυχώς οι σχεδιαστές του τόπου αντιμετωπίζονται σαν μοδίστρες και δεν έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν το ταλέντο και την δημιουργικότητα τους. Η έλλειψη βοήθειας από κρατικούς φορείς, η έλλειψη πρώτων υλών και υφασμάτων, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, ή η ύπαρξη μικρών βιοτεχνιών που να έχουν τα κατάλληλα μηχανήματα για να εξυπηρετήσουν τις αναζητήσεις των σχεδιαστών, μας κάνουν αδύναμους να συναγωνιστούμε τους ξένους. Επίσης τα περιοδικά μόδας στην Κύπρο συντηρούνται με τις διαφημίσεις των παγκοσμίως γνωστών BRANDS, δεν δίνουν την ευκαιρία στους σχεδιαστές να παρουσιάσουν την δουλειά τους καθώς οι στυλίστες, συντηρούν την εικόνα της μόδας με τα υπάρχοντα γνωστά ονόματα. Εδώ θα ήθελα να σας συγχαρώ για την ευκαιρία που δίνετε σε όλους εμάς να προβάλλουμε την δουλειά μας μέσα από το περιοδικό σας.

Συνεργάστηκες με το θέατρο Ανεμώνα για τα κουστούμια εποχής της θεατρικής παράστασης Λεωφορείον ο Πόθος. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Μετά από ένα τηλεφώνημα που δέχτηκα από την Κωνσταντίνα Δημητριάδου, η οποία μ’ έφερε σε επαφή με τον Αντρέα Τηλεμάχου και τον Μαρίνο Ξενοφώντος. Μετά από συζητήσεις καταλήξαμε σε συνεργασία. Το έργο είναι από τα αγαπημένα του TENNESIE WILLIAMS και η εποχή και μαγεία πάντα με γοήτευαν. Ελπίζω ο κόσμος να δει το έργο γιατί πράγματι η παράσταση το αξίζει.

Η τελευταία σου συλλογή ήταν εμπνευσμένη από την Θρυλική Μαρία Κάλλας. Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

Η συλλογή μου Χειμώνας 13-14 ονομάζεται “ BELLISSIMA” και πράγματι έχει σαν έμπνευση την Μαρία Κάλλας. Αυτό το θηλυκό που ήξερε να είναι τρυφερή και αγριόγατα μαζί, να δίνει μαθήματα στυλ στις γυναίκες, να τους δίνει δύναμη και να τους λέει πώς όταν θέλουν, κατορθώνουν τα πάντα.

Τι υφάσματα χρησιμοποιείς συνήθως;

Χρησιμοποιώ πάντα υφάσματα πολυτελή, μεταξωτά, σατέν, μπλοκάρ, δαντέλα, κιπούρ, τούλι και οργάντζα, μάλλινα τουίντ και καρό, σιφόν.

Πώς φαντάζεσαι την μόδα τα επόμενα χρόνια;

Η μόδα τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει την πορεία της και δεν θα σταματήσει να αναπαράγει γραμμές και φόρμες που μας άφησαν οι μεγάλοι μόδιστροι του ’30, ’40, ’50 και του ’60. Αυτοί οι σχεδιαστές άφησαν μεγάλη παρακαταθήκη και η σπουδή πάνω τους είναι η ωραιότερη εμπειρία.

Πού μπορούμε να βρούμε τις δημιουργίες σου;

Τις δημιουργίες μου μπορείτε να τις βρείτε αποκλειστικά στο κατάστημα “MONOENA EXCLUSIVE DESIGNS “ στην Λάρνακα. Τηλέφωνο 24817976, Facebook: MONOENA, www.monoena.eu

Σχόλια