Φλαούνες
11/04/2019

Όπως όλα σχεδόν τα παραδοσιακά αρτοποιήματα εποχής απαιτεί λίγο παραπάνω κόπο. Είναι όμως η ευκαιρία να θυμηθούμε αυτές τις ευχάριστες στιγμές και τις μυρωδιές «στο σπίτι της γιαγιάς». Και γιατί όχι να μη δημιουργήσουμε οικογενειακές αναμνήσεις ετοιμάζοντας όλοι μαζί αυτό το υπέροχο γλυκό.

Μερίδες: 10 – 12 Φλαούνες

Χρόνος Εκτέλεσης:1 ½ ώρα

Κόστος Συνταγής: €18

Υλικά

Ζύμη

  • 750g ΑλεύριΧωριάτικο
  • 400g Νερό
  • 60g Ελαιόλαδο/Ηλιέλαιο
  • 1 Πρέζα αλάτι

Γέμιση

  • 1kg Τυρί Ψιλοτριμμένο(Αναρή ή Τυρί κυπριακό για Φλαούνα)
  • 100g Σιμιγδάλι Ψιλό
  • 30g Baking Powder
  • 300g Σταφίδες
  • 100 Ζάχαρη
  • 6g Αυγά
  • 1κ.γ Δυόσμο ξερό
  • 1κ.γ Κανέλλα
  • ½ κ.γ Μαστίχα

Αυγό, Σουσάμι για άλειμμα και πασπάλισμα.

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε όλα τα υλικά. Χτυπάμε με το γάντζο μέχρι να ομογενοποιηθούν σε μία λεία και ελαστική ζύμη.

Αφήνουμε το ζυμάρι σκεπασμένο με μία πετσέτα σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

Στο μεταξύ ομογενοποιούμε καλά τη γέμιση και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Κόβουμε τη ζύμη σε τρία κομμάτια και ανοίγουμε σε τετράγωνα φύλλα πάχους 2χιλιοστών. Κόβουμε τη ζύμη σε τετράγωνα μήκους 15 εκατοστών.

Γεμίζουμε με μία μπάλα γέμισης 80 το κέντρο.

Διπλώνουμε το ζυμάρι πρώτα από αντικριστές μεριές και μετά τις άλλες δύο, και πατάμε με ένα πιρούνι τις γωνίες να κολλήσουν. Χωρίς να καλύψουμε εντελώς τη γέμιση.

Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό, και πασπαλίζουμε με σουσάμι(Προαιρετικά).

Ψήνουμε στο φούρνο για 25 λεπτά πάνω κάτω με αέρα.

*Μπορούμε να ψήσουμε τις Φλαούνες όπως τη συνταγή πιο πάνω, ή χωρίς ζάχαρη, με λίγο αλάτι στη γέμιση για να γίνουν αλμυρές.

Διατηρούνται πολύ καλά στη κατάψυξη και τις αποψύχουμε είτε αφήνοντας έξω από το ψυγείο, είτε το φούρνο με αέρα στους180.

Σχόλια