Επιλόχειος κατάθλιψη: Πως θα την αναγνωρίσετε;
07/08/2019

Ο ερχομός ενός μωρού στη ζωή μιας νέας μητέρας περιλαμβάνει ανάμεικτα αλλά και έντονα συναισθήματα, τα οποία επηρεάζουν τον συναισθηματικό της κόσμο. Συνήθως μια γυναίκα στο ρόλο της νέας μαμάς περιτριγυρίζεται από χαρά και ευτυχία. Εντούτοις, όταν αυτά τα δύο θετικά συναισθήματα επισκιαστούν από το άγχος και τον φόβο, σε συνδυασμό με κάποια άλλα συμπτώματα, υπάρχει ενδεχόμενο η περίοδος αυτή να οδηγήσει σε κατάθλιψη ή αλλιώς στην γνωστή σε όλους επιλόχειος κατάθλιψη, γεγονός που δεν αναμένει καμία γυναίκα αλλά ούτε και το οικογενειακό της περιβάλλον.


Δυσκολίες στην διάθεση της μητέρας


Δύο μέχρι 3 μέρες μετά τον τοκετό είναι πιθανόν να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στη διάθεση της γυναίκας, οι οποίες είναι απολύτως φυσιολογικές. Μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και δύο εβδομάδες και ΔΕΝ σημαίνει ότι η γυναίκα υποφέρει από επιλόχεια κατάθλιψη. Κάποια από τα συμπτώματα αυτά, τα οποία είναι όμοια με την επιλόχειο κατάθλιψη είναι: εναλλαγές της διάθεσης, έντονο άγχος/ανησυχία, μελαγχολία, ξεσπάσματα κλάματος, ευερεθιστότητα, αίσθημα ανικανότητας να εκτελεστούν οι γονεικές υποχρεώσεις, δυσκολίες στον ύπνο, μειωμένη συγκέντρωση και προβλήματα στην όρεξη.

Η εμφάνιση των πιο πάνω συμπτωμάτων δεν είναι ένδειξη κατάθλιψης αλλά ένα είδος προειδοποίησης τόσο για την ίδια την μητέρα όσο και για το περιβάλλον της ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν.


Πότε υπάρχει πραγματικά επιλόχειος κατάθλιψη;


Μιλούμε πραγματικά για επιλόχειο κατάθλιψη όταν υπάρχει μια σειρά από συμπτώματα, τα οποία ενδέχεται να εμφανιστούν λίγες εβδομάδες μετά τον τοκετό, ή ακόμα και 6 μήνες μετά, τα οποία διαρκούν περισσότερο από τις απλές συναισθηματικές δυσκολίες ενώ παράλληλα κάνουν τη ζωή της μητέρας δυσλειτουργική. Συγκεκριμένα η νέα μητέρα δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στις καθημερινές της εργασίες καθώς και να φροντίσει το μωρό της.


Συμπτώματα


 • Καταθλιπτική διάθεση ή/και σοβαρές εναλλαγές της διάθεσης
 • Υπερβολικό κλάμα
 • Δυσκολία της νέας μητέρας να δεθεί συναισθηματικά με το μωρό της
 • Απόσυρση από την οικογένεια και τους φίλους
 • Προβλήματα όρεξης (απώλεια όρεξης ή βουλιμική συμπεριφορά)
 • Δυσκολίες στον ύπνο (αυπνία ή λήθαργος)
 • Απώλεια ενέργειας και πολύ μεγάλη κόπωση
 • Μειωμένο ενδιαφέρον και ευχαρίστηση για δραστηριότητες, τις οποίες απολάμβανε στο παρελθόν
 • Έντονη ευερεθιστότητα και εξάρσεις θυμού
 • Ανησυχία, φόβοι και αρνητικές σκέψεις ότι “δεν είναι καλή μητέρα”
 • Αισθήματα όπως ενοχές, ντροπή , ανεπάρκεια ή και αναξιότητα
 • Αδυναμία συγκέντρωσης, μειωμένη ικανότητα να σκεφτεί καθαρά ή/και δυσκολία στην λήψη αποφάσεων
 • Σοβαρές κρίσεις άγχους και πανικού
 • Σκέψεις αυτοτραυματισμού ή τραυματισμού του μωρού
 • Επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας

Άλλα συμπτώματα

Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, μέσα στην πρώτη εβδομάδα μετά τον τοκετό, η νέα μανούλα πιθανόν να βιώσει πιο σοβαρά συμπτώματα όπως σύγχυση και αποπροσανατολισμό, έμμονες ιδεές για το μωρό της, ψευδαισθήσεις και αυταπάτες, διαταραχές του ύπνου, παράνοια και απόπειρα να βλάψει τον εαυτό της ή το μωρό της. Αυτή είναι μια σπάνια πάθηση, η οποία ονομάζεται Επιλόχειος Ψύχωση. Επιβάλλεται άμεση ιατρική περίθαλψη, αφού οι σκέψεις και οι συμπεριφορές που δημιουργούνται μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τόσο τη ζωή της μητέρας όσο και του παιδιού της.


Τρόποι αντιμετώπισης της Επιλόχειας Κατάθλιψης


Αρχικά να αναγνωριστεί από το άτομο ή το οικογενειακό περιβάλλον ότι πάσχει από κατάθλιψη.


Επίσκεψη σε γιατρό


Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μια κατάσταση, η οποία αντιμετωπίζεται. Συνεπώς αν τα πιο πάνω συμπτώματα χειροτερεύουν, δεν υποχωρούν μετά από δύο εβδομάδες, αν η νέα μητέρα δεν είναι σε θέση να φροντίσει το μωρό της ή άλλες καθημερινές εργασίες και έχει σκέψεις να κάνει κακό είτε στον εαυτό της είτε στο μωρό της, είναι σημαντικό να επικοινωνήσει με τον προσωπικό της γιατρό και να του περιγράψει την κατάσταση της. Αυτό πιθανόν να χρειαστεί να το κάνει κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας, αφού η μητέρα μπορεί να ντρέπεται να το παραδεχτεί. Έπειτα, ο γιατρός θα αποφασίσει αν πρέπει να επισκεφτεί κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας.


Αυτοβοήθεια


Οι νέες μανούλες μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας εκφράζοντας τα συναισθήματα σας. Μιλήστε σε κάποιον αν νιώθετε φοβισμένη, δυστυχισμένη και χωρίς ενδιαφέρον για την νέα εμπειρία της μητρότητας. Μπορείτε να μιλήσετε σε ανθρώπους που σας εμπνέουν εμπιστοσύνη και σας καταλαβαίνουν, όπως για παράδειγμα στον σύντροφο σας, σε φίλους, στον γιατρό σας, σε μια νοσηλεύτρια. Κάποιοι από αυτούς είναι άνθρωποι που έχουν βιώσει παρόμοια συναισθήματα ενώ οι επαγγελματίες γνωρίζουν πώς να βοηθήσουν, αφού τα συναισθήματα αυτά είναι συνηθισμένα. Επίσης μιλώντας, η οικογένεια σας θα ξέρει τι ακριβώς σας συμβαίνει και με αυτό τον τρόπο η βοήθεια τους θα είναι πιο αποτελεσματική.


Επίσκεψη σε Ψυχολόγο ή/και Ψυχίατρο


Μιλώντας σε ένα εξειδικευμένο επαγγελματία ψυχικής υγείας (π.χ. Κλινικό Ψυχολόγο, Συμβουλευτικό Ψυχολόγο), ο οποίος θα σας ακούσει προσεκτικά με ενσυναίσθηση και χωρίς κριτική είναι από μόνο του πολύ ανακουφιστικό. Επίσης, ο ψυχολόγος μπορεί να σας προσφέρει εξειδικευμένες ψυχολογικές θεραπείες, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τους λόγους που πάθατε επιλόχεια κατάθλιψη καθώς και να διαχειριστείτε τις αρνητικές σας σκέψεις για τον εαυτό σας, τους άλλους ανθρώπους και τον κόσμο.


Εάν η κατάθλιψη της νέας μητέρας είναι πιο σοβαρή και η ψυχολογική υποστήριξη δεν είναι αρκετή, τότε μπορεί να κριθεί απαραίτητο η ίδια να επισκεφτεί κάποιο ψυχίατρο και να λάβει τη σωστή φαρμακευτική αγωγή (π.χ. Αντικαταθλιπτικό φάρμακο) που θα κρίνει ο ίδιος.Σημαντικές Συμβουλές


Μην αγχωθείτε αν διαγνωστείτε με Επιλόχειο Κατάθλιψη. Η ψυχολογική υποστήριξη καθώς και η φαρμακευτική αγωγή θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τις συναισθηματικές δυσκολίες μετά τον τοκετό. Επίσης, είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε να φροντίζετε τον εαυτό σας. Ξεκουραστείτε μόλις βρείτε την ευκαιρία, τρώτε σωστά, ασκηθείτε, βρείτε λίγο χρόνο να περάσετε όμορφα με τον σύντροφο σας έτσι ώστε να επανέλθει η σεξουαλική σας έλξη, μην είστε αυστηρή με τον εαυτό σαςή τον σύντροφο σας και ζητήστε βοήθεια όταν αισθάνεστε την ανάγκη.


Τέλος, με την βοήθεια των ανθρώπων που σας αγαπούν, την δική σας προσπάθεια καθώς και με την υποστήριξη των ειδικών θα βοηθηθείτε έτσι ώστε να γίνετε καλύτερα.


Στέλλα Γεωργίου - Ψυχολόγος
Σχόλια